fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Επιστρεπτέα προκαταβολή: οι λεπτομέρειες, οι δικαιούχοι, τα ποσά και ο χρόνος αποπληρωμής

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5 είναι ένα κρατικό δάνειο που θα διατεθεί Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το νέο στοιχείο είναι ότι το 50% αυτού του ποσού χαρίζεται.
Όταν ολοκληρωθεί (σήμερα) η διαδικασία της χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3, θα ανοίξει η νέα πλατφόρμα στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, όπου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν την αίτησή τους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.


Πότε θα χαρίζεται το 50%
Το νέο στοιχείο της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο 4 και Νο 5 είναι η επιστροφή του 50% του ποσού που θα πάρει ο αιτών επιχειρηματίας. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι κάποιος θα λάβει το ποσό των 4.000 ευρώ, θα επιστρέψει από τις αρχές του 2022 μέχρι και σε 40 δόσεις το ποσό των 2.000 ευρώ. Έως τον Δεκέμβριο του 2021 υπάρχει περίοδος χάριτος, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 το επιτόκιο έχει οριστεί στο 0,83%. Βασική προϋπόθεση είναι , η διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας και η συνέπεια σε μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.


Πώς και πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα
-  Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα δοθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 5 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.


Όροι χορήγησης για την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5»:
-  Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» θα χορηγηθεί τον Νοέμβριο, με κριτήριο την πτώση τζίρου (τουλάχιστον 20 %) της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
-  Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» θα δοθεί τον Δεκέμβριο με κριτήριο την πτώση του τζίρου ( τουλάχιστον 20% ) για τον μήνα Νοέμβριο.
-  Οι δικαιούχοι θα επιστρέφουν μόνο το 50% του ποσού που θα λάβουν, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν –αν έχουν- τουλάχιστον για ένα χρόνο τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
-  Δικαιούχοι θεωρούνται όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν υπαλλήλους ή έχουν ταμειακή μηχανή, με την προϋπόθεση ότι έχουν μείωση τζίρου 20% και ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
-  Στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5» μπορούν να ενταχθούν και όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
-  Το ελάχιστο ποσό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» είναι 1.000 ευρώ.
-  Οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους δικαιούνται ποσό 2.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» και έως 1.000 ευρώ στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5».
-  Για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ,το ποσό που θα δοθεί βγαίνει με την χρήση μαθηματικού τύπου, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

ΚΑΙΡΟΣ