fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Τι ισχύει για τις μεταφορές με Ταξί


ΦΕΚ 4337 / 18 Σεπτεμβρίου 2021
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.57069
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.
 
Μεταφορές
- Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης.
- Για τις αεροπορικές μεταφορές, ισχύουν οι κανόνες του Παραρτήματος IV το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
 
• Οι ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, με αεροπλάνο, πλοίο, σιδηρόδρομο και ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, καθώς και Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα (ΤΑΞΙ ή Ειδικής Μίσθωσης), εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους, επιδεικνύουν:
 
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 ή
 
β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.
 
• Οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10, αντιστοίχως, ασχέτως προορισμού με αεροπλάνο, πλοίο, σιδηρόδρομο και ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, καθώς και Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα (ΤΑΞΙ ή Ειδικής Μίσθωσης), εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.
 
• Οι ως άνω υποχρεώσεις καταλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.
 
Ειδικώς οι ανήλικοι από δώδεκα (12) ετών και άνω, οι οποίοι μετακινούνται με πλοία, λάντζες και θαλάσσια ταξί στα σχολεία και σε λοιπές αναγκαίες σχολικές δραστηριότητες, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
 
Οι ανωτέρω διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δαπάνη των επιβατών, και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά. Ειδικώς η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.
 
• Όπου δεν λειτουργούν /δραστηριοποιούνται ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή φαρμακεία ή ιδιώτες ιατροί, οι διαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύονται κατά τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
• Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

ΚΑΙΡΟΣ