fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Θέλουμε μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της, όχι μια Ευρώπη για λομπίστες

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 2/09/22

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο κλάδος των ταξί δίνει ακόμα μια μεγάλη μάχη. Αυτή την φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσα αποκαλύφτηκαν για τα πεπραγμένα της Uber δεν ήταν άγνωστα σε μας. Ξέραμε πως λειτουργεί, ποιους χρησιμοποιεί και τι μεθόδους προκρίνει. Τώρα έμαθε και ο απλός πολίτης το μέγεθος της διαφθοράς που καλύπτει το τρίπτυχο Πολυεθνικές – Πολιτική – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Την άλλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, συνδικάτα και συνάδελφοι απ’ όλο τον κόσμο διαδηλώνουν μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει ξεκάθαρη θέση για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και να προστατέψει όπως οφείλει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ταξί. Το ΣΑΤΑ έχει ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για να ερευνήσει το σκάνδαλο Uber. Ανάλογο αίτημα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το λόμπι των πολυεθνικών (Uber – FreeNow – Bolt) έχει γίνει επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και – χωρίς καμία αμφισβήτηση – ασκεί επιρροή. Το κείμενο της 4ης Φεβρουαρίου 2022 που δημοσίευσε η Ε.Ε. με συστάσεις (κατευθυντήριες γραμμές) για την ομαλή συνύπαρξη ταξί και Εταιριών Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων με οδηγό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της επιρροής. Παρά το γεγονός ότι αυτό το κείμενο δεν αποτελεί Κοινοτική Οδηγία, τα Συνδικάτα των Ταξί όλης της Ευρώπης ζητούν την άμεση απόσυρσή του.

Η εκδήλωση της 8ης Σεπτεμβρίου είναι η πρώτη πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία μιας επαγγελματικής ομάδας που αμφισβητεί άμεσα τον τρόπο που διοικεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά συνέπεια τις αποφάσεις που λαμβάνει. Θέλουμε μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της, όχι μια Ευρώπη που θα ανήκει στους λομπίστες.

Το ταξί βγαίνει μπροστά. Πρέπει να αφυπνιστεί κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης και να αγωνιστεί για να πάρει πίσω τη ζωή του. Οικονομική κρίση, μνημόνια, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ανεργία, πόλεμος. Όχι, δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε.

Ξεκινάμε έναν αγώνα ζωής, έναν αγώνα αφύπνισης, έναν αγώνα ελπίδας. Στις Βρυξέλλες γίνεται μόνο η αρχή.

 

ΚΑΙΡΟΣ