fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Το ΣΑΤΑ είναι η ψυχή του ελληνικού ταξί και δεν μπορεί κανείς να το απομονώσει

Το ΣΑΤΑ είναι η ψυχή του ελληνικού ταξί και δεν μπορεί κανείς να το απομονώσει
Άρθρο του Θύμιου Λυμπερόπουλου, Προέδρου του ΣΑΤΑ
δημοσιευμένο στην τελευταία έντυπη έκδοση της dailytaxinews
Ναι, διαφωνούμε με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ. Για να παλέψουμε και να πείσουμε αυτούς που διοικούν, ότι το ταξί είναι μια υπηρεσία με δημόσιο χαρακτήρα που παρέχει και επιτελεί κοινωνικό έργο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο πεδίο του ανταγωνισμού, ούτε με εφαρμογές ούτε με τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.
Μέσα σε έξι μήνες, το προεδρείο του ΣΑΤΑ κατάφερε να ξαναδώσει στο συνδικάτο την ταυτότητα που το χαρακτηρίζει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μαχητικό-αγωνιστικό πνεύμα, διεκδικεί για τον κλάδο, χωρίς να δημιουργεί εξαρτήσεις και χωρίς να σέρνεται στο άρμα κανενός. Παρά τις τρικλοποδιές, τα εμπόδια και την κακόπιστη κριτική προσπαθούμε να πετύχουμε όλα όσα χρειάζονται για να βγει το ταξί από το αδιέξοδο.
Μας είπαν ότι οι πόρτες των υπουργείων θα είναι κλειστές. Ότι κανείς δεν θα συνομιλούσε μαζί μας. Επιμέναμε και είχαμε δίκιο ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να απορρίψει μια νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση. Το ΣΑΤΑ είναι η ψυχή του ελληνικού ταξί και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Ναι, διαφωνούμε με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αλλά γι αυτό είμαστε εδώ. Για να παλέψουμε και να πείσουμε αυτούς που διοικούν, ότι το ταξί είναι μια υπηρεσία με δημόσιο χαρακτήρα που παρέχει και επιτελεί κοινωνικό έργο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στο πεδίο του ανταγωνισμού, ούτε με εφαρμογές ούτε με τα ενοικιαζόμενα με οδηγό. Οι υπηρεσίες του καθενός είναι διαφορετικές και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει χρέος να τις διασφαλίζει μέσα από το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Γι αυτό πολεμάμε. Για να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ταξί και να εξασφαλίσουμε ότι το μεταφορικό έργο που του αντιστοιχεί δεν θα διαμοιράζεται δεξιά και αριστερά.
Οι θεωρίες συνομωσίας και οι κορώνες περί διχασμού
Η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, καθώς και η επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για το ταξί και τη δουλειά μας, είναι προνόμιο και πρόοδος.
Το συνέδριο των συνδικάτων ταξί που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, είναι καθαρά ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση υπονομευτικό προς την IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Μεταφορών).
Η πρόσκληση που απεύθυνε το ΣΑΤΑ προς την Ομοσπονδία και όλα τα σωματεία της χώρας, είχε μόνο συναδελφικά κίνητρα και διάθεση να μοιραστούμε γνώση, εμπειρίες, προβληματισμούς και προτάσεις.
Δεν απαιτούμε από κανέναν να μας ακολουθήσει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της κοινής πορείας με τους συναδέλφους μας απ’ όλη την Ευρώπη.
Οι θεωρίες συνομωσίας και οι κορώνες περί διχασμού, είναι απλά η δημόσια αιτιολόγηση μιας αποχής, όσων δεν μπορούν να ανεχτούν ότι το ΣΑΤΑ όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά διεύρυνε τους ορίζοντές του και έξω από τα ελληνικά σύνορα.
Προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στον Βόλο με την ευγενική χορηγία της Ομοσπονδίας
Το κλαδικό συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ομοσπονδία με την Κυβέρνηση στον Βόλο, είχε όλα εκείνα τα συστατικά , που διαχωρίζουν και κάνουν ευδιάκριτες τις κομματικές από τις επαγγελματικές επιδιώξεις. Για άλλη μια φορά, το προεδρείο της Ομοσπονδίας προτίμησε να βγάλει μπροστά, όχι τα συμφέροντα του κλάδου, αλλά την κομματική του ταυτότητα.
Αδιαφορώντας για την αγωνία των συναδέλφων που έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να παραστούν στο κλαδικό συμβούλιο, το προεδρείο μετέτρεψε τον διάλογο για τα προβλήματα του ταξί, σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος. Η παρωδία, είναι λέξη που αντιστοιχεί απόλυτα σε όσα διαδραματίστηκαν στον Βόλο. Η πρόθεση του προεδρείου της Ομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη και προγραμματισμένη. Βήμα στην κυβέρνηση και στους εκπροσώπους της, απομόνωση και φίμωση για το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της Ομοσπονδίας. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να αποχωρήσουμε και να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την προεκλογική τους συγκέντρωση.
Το ΣΑΤΑ έχει διαχωρίσει την θέση του και δεν κάνει βήμα πίσω από αυτά που θέλει κάθε συνάδελφος. Μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και αγωνιστική διοίκηση, απεξαρτημένη από κάθε κομματικό εθισμό και κάθε πολιτική υπόδειξη. Ο δρόμος που επιλέξαμε είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο καθαρός. Σε αυτόν τον έντιμο αγώνα, σύμμαχοι μας είναι μόνο οι ταξιτζήδες. Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι κρατικοί φορείς, είναι μόνο συνομιλητές μας. Ούτε φίλοι, ούτε εχθροί.
Θέλουμε το καλύτερο για τον κλάδο μας γιατί το αξίζουμε.

ΚΑΙΡΟΣ