fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΑΞΙ: Η αναγκαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί. Ο ρόλος και ο σκοπός μιας Ένωσης Ταξί στην Ευρώπη

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΑΞΙ

Η αναγκαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξί. Ο ρόλος και ο σκοπός μιας Ένωσης Ταξί στην Ευρώπη

 

Εισήγηση του Κλάουντιο Τζιούντιτσι, Προέδρου της Uritaxi

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές πρέπει να είναι χωρίς προμήθεια για τα ταξί (όπως συμβαίνει με τα πρατήρια καυσίμων στην Ιταλία), καθώς, προσφέροντας καθορισμένο ναύλο, τα ταξί δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στον πελάτη, όπως συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Κατ΄αρχάς θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους Έλληνες συναδέλφους και τις ενώσεις τους για τη διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί από εμάς είχαμε συναντήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να τους κάνουμε να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας ταξί, συγκρίνοντάς την ιδιαιτέρως με την αντίστοιχη προσφορά υπηρεσιών από τις πολυεθνικές πλατφόρμες.

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: η μεγαλύτερη αδικία που επιτρέπει η σημερινή κοινωνία είναι ότι η βασική αρχή «ίδιοι κανόνες στην ίδια αγορά» παραβιάζεται με την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών στον κλάδο της μεταφοράς επιβατών! Η αδικία καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι οι «μικροί» της αγοράς, δηλαδή οι οδηγοί ταξί, αναγκάζονται να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια δημόσια παροχή υπηρεσίας για την προστασία του καταναλωτή, ενώ οι «μεγάλοι», δηλαδή οι πολυεθνικές εταιρείες, είναι απαλλαγμένες από αυτές τις υποχρεώσεις. «Είμαστε παράνομοι!», παραδέχτηκε η ίδια η πλατφόρμα, όπως αποκαλύφθηκε από το σκάνδαλο «αρχεία Uber».

Στη συνάντησή μου με τους επικεφαλής της DGMove, το 2017, αντιλήφθηκα αμέσως ότι δεν υπήρχε καμία βούληση για τη ρύθμιση της λειτουργίας των πλατφορμών στην Ευρώπη. Αυτό με ανησύχησε πολύ, καθώς θα σήμαινε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα ήταν ελεύθερες να παραμένουν «γ… παράνομες»! Τον περασμένο Μάιο συναντήθηκα ξανά με τα στελέχη της DGMove, για να συζητήσω μαζί τους την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 2ας Φεβρουαρίου. Και δήλωσα στον διευθυντή του DGMove, κ. Κρίστιαν Σμιντ, ότι αυτή η δήλωση, αν και νομικά μη δεσμευτική, ενσωματώνει πλήρως τις προθέσεις της Move EU, όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ Uber, Freenow και Bolt.

Τι έκαναν λοιπόν οι πολυεθνικές: Συνασπίστηκαν προκειμένου να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ασκούν λόμπινγκ. Και αν αυτοί το έκαναν, πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς;

Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά κοινά αιτήματα μεταξύ όλων των αντιπροσωπευτικών ενώσεων του κλάδου των ταξί στην Ευρώπη. Αναφέρω μόνο εκείνα που θεωρώ τα κυριότερα και μπορούν να επιλυθούν μέσω μιας κανονιστικής παρέμβασης-πλαισίου:

  1. 1.Ρύθμιση της λειτουργίας των πλατφορμών που θα απαγορεύει την αύξηση του χορηγούμενου συντελεστή του ταξίμετρου εις βάρος των πελατών και εκμεταλλεύεται τον τομέα των PHV σαν να ήταν ταξί: επομένως, τα PHV πρέπει να έχουν την υποχρέωση να σταθμεύουν στο γκαράζ, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ εύκολο για αυτά να γίνουν ένας δεύτερος στόλος ταξί με κανόνες που λειτουργούν υπέρ τους και υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών, ενάντια όμως στον τομέα των ταξί, για τα οποία οι ναύλοι καθορίζονται διοικητικά για την προστασία των πελατών.
  2. 2.Είναι επίσης αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να τηρούν τις ρήτρες μη ανταγωνισμού που έχουν θεσπιστεί από οικονομικούς οργανισμούς (συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες, εταιρείες οδηγών ταξί) προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους. Πράγματι, χωρίς την ύπαρξη αυτής της ρήτρας, οι οργανισμοί αυτοί θα «φαγωθούν» σταδιακά από τις πολυεθνικές εταιρείες εξαιτίας της οικονομικής τους δύναμης που τους επιτρέπει να ασκούν ντάμπινγκ.
  3. 3.Οι ηλεκτρονικές πληρωμές πρέπει να είναι χωρίς προμήθεια για τα ταξί (όπως συμβαίνει με τα πρατήρια καυσίμων στην Ιταλία), καθώς, προσφέροντας καθορισμένο ναύλο, τα ταξί δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στον πελάτη, όπως συμβαίνει με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
  4. 4.Τέλος, δεδομένης της ανάγκης για την Νέα Πράσινη Συμφωνία, τα κράτη μέλη πρέπει να προσφέρουν σημαντικά κίνητρα σε παροχές και υποδομές, για τη μετατροπή του στόλου αυτοκινήτων από οχήματα κινητήρων εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι εξάντλησα το θέμα και σίγουρος πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα προς εξέταση, θέλω να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου αφήνοντάς σας με αυτό που για μένα ήταν ένα μάθημα που πήραμε στην Ιταλία ύστερα από πολλά χρόνια αγώνων: μόνο μέσω της ενότητας των εργαζομένων, οργανωμένων μέσω συνδικάτων και αντιπροσωπευτικών ενώσεων, θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον τομέα των ταξί, την έννοια της δημόσιας υπηρεσίας, την εργασία μας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταξί είναι μια αποτελεσματική υπηρεσία με έγκριση άνω του 80% των πολιτών και οι φορείς εκμετάλλευσης του κλάδου θα λειτουργούν σε αξιοπρεπείς εργασιακές και οικονομικές συνθήκες.

 

ΚΑΙΡΟΣ