fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Πως η ελάχιστη μίσθωση τριών ωρών γίνεται αυτόματα μία

Στην παράγραφο 2 της διευκρινιστικής εγκυκλίου που υπογράφει ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αναφέρονται τα εξής:

«Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συμβάσεις εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχήματος με οδηγό αναρτώνται στο Ψηφιακό Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το Μητρώο αυτό επιτρέπει, προ της παρόδου της εκ του νόμου οριζόμενης ελάχιστης διάρκειας της σύμβασης, την τροποποίηση των στοιχείων που έχει καταχωρηθεί. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται και η ημερομηνία και ώρα έναρξης. Συνεπώς, δεν υπάρχει κώλυμα και μπορεί να τροποποιηθεί η καταχωρηθείσα ημερομηνία και ώρα έναρξης ανηρτημένης σύμβασης ενοικίασης Ε.Ι.Χ. οχήματος με οδηγό, πριν τη λήξη της, σε περίπτωση καθυστερήσεων στις αφίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο άρθρο 2, παράγραφος 2, της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3276/17/05/2-23) αναφέρονται τα εξής:

« Με τον όρο προκράτηση νοείται ότι όλα τα στοιχεία της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό αναρτώνται υποχρεωτικώς με ευθύνη των εκμισθωτών ή σε περίπτωση διαμεσολάβησης κατά το άρθρο 13 του ν. 4530/2018 και των φορέων διαμεσολάβησης, στο Ψηφιακό Μητρώο των άρθρων 18 και 20 του Ν. 4530/2018, τουλάχιστον 2 ώρες προ της ώρας έναρξης αυτής. »

 

Ποια είναι τα δεδομένα:

  1. 1.Η καταχώριση με όλα τα στοιχεία της σύμβασης ολικής εκμίσθωσης των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό στο Ψηφιακό Μητρώο, δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Ο εκμισθωτής ή ο διαμεσολαβητής δηλώνει όποια ώρα θέλει για την διαδρομή που έχει αναλάβει. Συνεπώς αν μια διαδρομή πρέπει να εκτελεστεί στις 17.00 μμ, ο εκμισθωτής αναρτά ή διορθώνει τη σύμβαση με ώρα έναρξης στις 15.00. Η ελάχιστη μίσθωση τριών ωρών γίνεται αυτόματα μία.

Αν το Ψηφιακό Μητρώο δεχόταν τις συμβάσεις ΜΟΝΟ σε πραγματικό χρόνο, αυτή η υπουργική απόφαση θα ήταν σωστή και λειτουργική. Μέχρι να γίνει αυτό, ευνοημένος είναι ο κλάδος των Ε.Ι.Χ.

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΑΤΑ προς το Υπουργείο Μεταφορών γιατί δεν είναι «κλειδωμένη» σε πραγματικό χρόνο η ώρα ανάρτησης της σύμβασης, η απάντηση που πήρε, είναι ότι δεν ήξεραν πως λειτουργεί το Ψηφιακό Μητρώο…

ΚΑΙΡΟΣ