fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Αθήνα, 21.07.2023

 

Αθήνα, 21.07.2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έγινε χθες (20/07/2023) εγκρίθηκαν όλες οι νομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΣΑΤΑ και αφορούν την προστασία του μεταφορικού μας έργου. Η αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά απέρριψε (και δεν ψήφισε) τις προτάσεις του προεδρείου με την αιτιολογία ότι η Ομοσπονδία έχει αρχίσει διάλογο με την κυβέρνηση. Αυτά που τόνισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων (Μαραγκάκης, Χαντζιάρας) είναι ότι:
• Θα μπουν υποχρεωτικά POS στα ταξί μέχρι το τέλος του χρόνου (με ποιες προϋποθέσεις δεν ανέφεραν).
• Ότι θα αλλάξει η νομοθεσία (άρθρο 12 και 13 του Ν.4530/2018) που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών ΕΔΧ και των Ε.Ι.Χ αυτοκινήτων.

Το προεδρείο του ΣΑΤΑ διαφωνεί με την τακτική των οριστικών ανακοινώσεων και των τελεσίγραφων από όπου κι αν προέρχονται. Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ στην ομιλία του, τόνισε ότι όλες οι δικαστικές μάχες που δίνει ο κλάδος βασίζονται στα συγκεκριμένα άρθρα και στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω βελτίωσή τους. Η κατάργησή τους είναι πάγιο αίτημα των τουριστικών επιχειρήσεων και των εφαρμογών και θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την υφαρπαγή μεταφορικού έργου από τα ταξί. Ζήτησε δε από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μην τολμήσουν να συναινέσουν σε μια τέτοια απόφαση (κατάργηση ή αλλοίωση της νομοθεσίας).

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα με το προεδρείο του ΣΑΤΑ προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

• Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Αστική μεταφορά κάνουν μόνο τα ταξί. Ξεκάθαρος προσδιορισμός της έννοιας «ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριών (3) ωρών». Η μεταφορά από-προς είναι έργο που έχει ανατεθεί στα ταξί και δεν θα ανεχθούμε καμία παρερμηνεία σαν αυτή που επιχείρησαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος - Πατσιαβός στην Μύκονο.
• Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.
• Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.
• Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2) και επαναφορά της διάταξης για το Δώρο Χριστουγέννων των ταξί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν.
• Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.

Για επταθέσια-εννιαθέσια ταξί
Eλεύθερη αντικατάσταση συμβατικού ΕΔΧ Ταξί σε 7θέσιο-9θέσιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς ποσόστωση για όλους τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής.

Σε ότι αφορά το τιμολόγιο η πρότασή μας έχει ως εξής:
• Πτώση σημαίας: 5,00 ευρώ
• Ελάχιστη μίσθωση: 10,00 ευρώ
• Επιπλέον Χρέωση 5,00 ευρώ ανά επιβάτη (από το πέμπτο άτομο και μετά)

Για τα POS
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση των POS σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στα ταξί η εγκατάσταση τερματικού πληρωμών είναι προαιρετική.

Το ΣΑΤΑ δεν είναι αντίθετο στην παροχή επιπλέον διευκολύνσεων του επιβατικού κοινού, ωστόσο οφείλει να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μια τέτοια ενέργεια.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Οικονομικών ζητήσαμε άμεση συνάντηση προκειμένου να γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η θέση του ΣΑΤΑ είναι ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών πληρωμών στα ταξί πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής:
• Επιδότηση σε ποσοστό 100% του εξοπλισμού που απαιτείται.
• Για να καλυφτεί το κόστος των χρεώσεων προς τις τράπεζες, να καθιερωθεί στον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών ταξί ένα τέλος χρήσης POS αντίστοιχου ποσού.
• Καθιέρωση αφορολόγητου ποσού για ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί στα 12.000 ευρώ.
• Εξαίρεση υποχρέωσης πληρωμής με πιστωτική κάρτα για ποσά μικρότερα των 5 ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε ή για ποια πράγματα δεσμεύτηκε η Ομοσπονδία (δεν ανακοινώθηκαν ούτε τα αιτήματα της, ούτε το περιεχόμενο της συζήτησης) στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Θεοχάρη, αλλά αυτό αφορά την επαρχία και όχι την Αθήνα. Η Ομοσπονδία προτιμά την μυστικοπάθεια και κρατά τον κλάδο στο σκοτάδι. Το ΣΑΤΑ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους συναδέλφους και για τα αιτήματά μας και για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί.

ΥΓ: Όσοι υπονομεύουν την δουλειά μας και αρέσκονται στο να παίζουν παιχνίδια με στόχο το ξεπούλημα των αδειών θα μας βρουν μπροστά τους. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Το ΣΑΤΑ είναι πιο ισχυρό από ποτέ και ξέρει πώς να αντιμετωπίσει αυτές τις προπαγανδιστικές τακτικές.

 

ΚΑΙΡΟΣ