fb  ut  Satataxi RSS Feed

    
    
    

Δεν υπάρχει πλέον ακροατήριο για να ακούσει και να αποδεχθεί τη ρητορική ότι για όλα φταίει ο Λυμπερόπουλος

Δύο σημαντικές συναντήσεις, μία με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και μία με τον Υφυπουργό Οικονομικών και τους άμεσους συνεργάτες του, πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Αν πρέπει να εστιάσουμε σε κάτι, αυτό είναι η διάθεση που έδειξαν και οι δύο υπουργοί, να κατανοήσουν τα προβλήματά μας και να δώσουν λύσεις που θα ανακουφίσουν τον κλάδο μας.

Το ΣΑΤΑ χωρίς να εγκαταλείπει το μαχητικό του πνεύμα, ανέλυσε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας αυτοκινητιστής ταξί και έδωσε στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο χρόνο για να επεξεργαστεί τα αιτήματά μας και κατόπιν να συζητήσουμε τις όποιες νομοθετικές προτάσεις υπάρχουν. Είναι σημαντικό για όλο τον κλάδο να μην χαθεί κι άλλη τετραετία με το πρόσχημα των άριστων σχέσεων. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε το χρόνο για λογαριασμό της και όχι για να λύσει προβλήματα του κλάδου. Η αδράνεια και η παθητική συμπεριφορά της Ομοσπονδίας, οδήγησαν προ τετελεσμένων γεγονότων (βλέπε Ρόδο, Κέρκυρα) και ανάγκασαν τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την εισβολή της Uber και των δορυφόρων της.

Όποιες νομικές πρωτοβουλίες πήρε η Ομοσπονδία αλλά και τα σωματεία που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την υποκλοπή έργου από ψηφιακές πλατφόρμες και παράνομα Ε.Ι.Χ., βασίστηκαν στην κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα στο Ν.4530/2018.

Επί τέσσερα χρόνια η Ομοσπονδία λοιδορεί αυτό το νόμο αλλά στο τέλος τον χρησιμοποιεί. Το ερώτημα είναι γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν πρότεινε κάτι για την τροποποίησή του. Εμείς λέμε ότι αν υπάρχουν παραλείψεις, αν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να διορθωθούν σε αυτό το νόμο, ναι να διορθωθούν. Δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να μηδενίζουμε κάτι που αποδεδειγμένα έκανε καλό στον κλάδο των ταξί.

Το ΣΑΤΑ έχει ξεκάθαρες θέσεις και ξεκάθαρες προτάσεις. Το πρόβλημα της υποκλοπής έργου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των σωματείων, αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του κινδύνου, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Περιμέναμε ότι η Ομοσπονδία θα παίξει το ρόλο του συντονιστή και θα υποδείκνυε δράσεις για να βγει ο κλάδος από το αδιέξοδο. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επικράτησε η αδράνεια και τα μεγάλα λόγια. Απέμεινε η ρητορική ότι για όλα φταίει ο Λυμπερόπουλος και οι κακές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο που δεν υπάρχει πλέον ακροατήριο για να ακούσει και να αποδεχθεί αυτή τη ρητορική. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής όλων. Από αυτόν δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς.

Στον βωμό των προσωπικών φιλοδοξιών θυσιάστηκε αυτό που εκπροσωπεί και υπερασπίζεται το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Η ευημερία και η ανάπτυξη του ταξί. Το προεδρείο του ΣΑΤΑ παλεύει μόνο του να βγάλει τον κλάδο από το αδιέξοδο και αντί να έχει την υποστήριξη (θεσμική υποχρέωση) της Ομοσπονδίας, την έχει απέναντί του για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το ταξί και το επάγγελμά μας.

Ακόμη και στον τομέα της ενημέρωσης των συναδέλφων, η τακτική είναι τελείως διαφορετική. Το ΣΑΤΑ δημοσιεύει όλα τα υπομνήματα και όλα όσα σχετίζονται με τις δράσεις του συνδικάτου. Η Ομοσπονδία σπανίως ενημερώνει τα μέλη της (και κυρίως το ΣΑΤΑ) για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έχει με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ως Συνδικάτο, δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Οι επιδιώξεις μας είναι γνωστές σε όλους τους συναδέλφους, αλλά και στην Κυβέρνηση.

-     • Με υπόδειξη του Υπουργείου Μεταφορών προχωράμε στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την μη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί. Είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου που για διάφορους λόγους δεν έχει διευθετηθεί. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε το Υπουργείο για το δίκαιο αίτημά μας.

-     • Δεν είμαστε αντίθετοι με την χρήση του POS, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον ταξιτζή.

-     • Θέλουμε ελεύθερη αντικατάσταση συμβατικού ΕΔΧ Ταξί σε 7θέσιο-9θέσιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς ποσόστωση για όλους τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής.

-    • Θέλουμε άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.

-    • Θέλουμε ξεκάθαρο και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμό των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Αστική μεταφορά κάνουν μόνο τα ταξί.

Υπάρχουν κι άλλα αιτήματα, εξίσου σημαντικά τα οποία έχουν κατατεθεί στα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Τα περισσότερα από αυτά οι υπουργοί τα αγνοούσαν. Προφανώς, η Ομοσπονδία έχει διαφορετική άποψη για το τι είναι σημαντικό για τον κλάδο και τι όχι. Για το ΣΑΤΑ κάθε αίτημα, κάθε διεκδίκηση είναι σημαντική, αφού προέρχεται από την καθημερινότητα του συναδέλφου.

Συμπερασματικά:

-   • Οι σχέσεις του Συνδικάτου με την κυβέρνηση δεν επηρεάζονται ούτε από τρικλοποδιές, ούτε από παραπληροφόρηση.

-   Οι συναντήσεις με τους δύο υπουργούς ανέδειξαν πολλά ζητήματα του κλάδου για τα οποία θα υπάρξει λεπτομερή επεξεργασία και συζήτηση το επόμενο διάστημα. Κρατάμε προς το παρόν την διάθεσή τους για συνεργασία και διάλογο.

-   Οι ταξιτζήδες της Αθήνας να είναι βέβαιοι ότι, το σωματείο τους κάνει τα πάντα για τον κλάδο και ότι αν αντιληφθεί οποιονδήποτε κίνδυνο ή αδικία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα αγωνιστικά του όπλα.

-   Ως προεδρείο κάναμε υπομονή πολύ καιρό με αυτό το αντιπολιτευτικό κύμα της διαπλοκής. Όμως μέχρι εδώ. Δεν πάει άλλο. Από δω και στο εξής θα μιλάμε με ονόματα. Μπορούμε ακόμη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σώσουμε τον κλάδο. Όποιος δεν το θέλει, δεν έχει καμία θέση ούτε στο ΣΑΤΑ, ούτε στην Ομοσπονδία.

ΚΑΙΡΟΣ